Pinot Noir er en af de store, klassiske rødvinssorter og for tiden meget populære vine. Vinkendere forguder den. Det kræver tid at lære den at kende, men så elsker man den også ubetinget. Den kan under de rigtige forhold og i de rigtige hænder give enormt charmerende vine med en forbløffende smagsrigdom. Druen kan afspejle terroir som ingen anden rødvinsdrue.
Pinot Noir stammer fra Bourgogne i Frankrig, men den er også en gammel kending i Tyskland og Østrig. I dag findes den over hele verden, lige fra Italien til Chile over USA til Australien, New Zealand og Sydafrika.
Synonymer : Spätburgunder, Blauburgunder, Pinot Nero, Morillon Noir.
Pinot Noir er en ret sensitiv drue, der foretrækker kølige klimaer og kalkrige jordbunde. Den kan dog trives i varmere klimaer og federe jorde, men så bliver dens vine anderledes fyldige og frugtbetonede.
Druen findes i et hav af kloner, oftest benævnt med numre. Det er specielt i den oversøiske verden, med nyplantninger gennem de sidste 20 år, man udvælger bestemte kloner af Pinot Noir, som så passer til sin profil og terrior
Klassisk europæisk Pinot Noir er ret lys i farven, den er aromatisk og har dybde. Vinen har en delikat syre-sødme-balance og en mild bitterhed. Smagen er ofte af lyse, røde bær. Den tager godt imod fadlagring – men med risiko for at overdøve dens fine aromaer med for meget træ.
Den kan være udfordrende at dyrke og kræver meget opmærksomhed i produktionen, grundet sit sensible udtryk. Når det lykkes – giver det verdens mest fantastiske vine.