Gå til indhold

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag nyheder og tilbud direkte i din mailboks.

Når du har tilmeldt dig, får du en kode der giver 10% rabat på dit første køb.

  • Mousserende
  • Hvide
  • Orange
  • Rosé
  • Røde
  • Økologiske
  • Biodynamisk
  • Naturvine
  • Dessertvin
  • Hedvin
  • Nyheder
  • Smagekasser
  • Fine Wine
  • Restpartier
  • Frugtvine
  • Tyskland
  • Østrig
  • Schweiz
  • Frankrig
  • Italien
  • Spanien
  • Portugal
  • USA
  • Canada
  • Danmark
  • New Zealand
  • Argentina
  • Chile
  • Sydafrika
  • Australien
  • Alsace
  • Champagne
  • Chablis
  • Bourgogne
  • Chalonnaise
  • Macon
  • Beaujolais
  • Rhoné
  • Loire
  • Cahors
  • Bordeaux
  • Faugeres
  • Languedoc
  • Aix-en-Provence
  • Rheingau
  • Rheinhessen
  • Mosel
  • Pfalz
  • Franken
  • Baden-Baden
  • Aargau
  • Carnumtum
  • Steiermark
  • Piemonte
  • Alto Adige
  • Friuli
  • Toscana
  • Abruzzo
  • Sicilien
  • Penedes
  • Somontano
  • Rioja
  • Rueda
  • Sierre de Gredos
  • Valencia
  • Alicante
  • Bairrada
  • Oregon
  • Californien
  • Okanagan Valley
  • Ontario
  • Hawkes Bay
  • Gladstone
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Pinot Blanc / Weissburgunder
  • Chardonnay
  • Grüner Veltliner
  • Pinot Gris
  • Silvaner
  • Semillion
  • Müller Thurgau
  • Gelber Muskateller
  • Kerner
  • Welschriesling
  • Muscat
  • Favorita
  • Arneis
  • Macabeo
  • Verdejo
  • Vidal
  • Pecorino
  • Carricante
  • Catarratto
  • Pinot Noir
  • Gamay
  • Grenache
  • Syrah
  • Malbec
  • Blaufrankisch
  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Barbera
  • Nebbiolo
  • Dolcetto d'Alba
  • Sangiovese
  • Tempranillo
  • Monastrell / Mourvedre
  • Montepulciano
  • Nerello Mascalese
  • Nerello Cappuccio
  • Fieldblend
  • Garanoir
  • Dornfelder
  • Zweigelt
  • Früburgunder
  • Vernatsch
  • Lagrein
  • Alfrocheiro
  • Castelão
  • Tinta Barroca
  • Petite Sirah / Durif
  • Bobal
  • Giro
  • Alicante Bouschet
  • Bruno Sorg
  • Vilmart et Cie
  • Domaine des Clos
  • Louis Chenu
  • Domaine Perrin
  • Claudie Jobard
  • Laurent Mouton
  • Rene Michel
  • Domaine Curveux
  • Mont Joly
  • Comte Henry d´Assay
  • Ch. les Croisille
  • Chateau Estanilles
  • Hommes et Terres du Sud
  • Chateau du Seuil
  • Domaine de MUS
  • Lukas Krauss
  • Corvers-Kauter
  • J. Neus
  • Knewitz
  • Weltner
  • Knebel
  • Johner
  • Michael Auer
  • Neumeister
  • Hauksson
  • Gojer-Glögglhof
  • Giacomo Barbero
  • Diego e Damiano Barale
  • Boffa
  • Cesara Bussolo
  • Castino
  • Ronco del Gelso
  • Cinciano
  • Tenuta del Priore
  • Biondi
  • Impuls Cava
  • Obergo
  • Valdecuevas
  • Soto Manrique
  • Lopez de Heredia
  • Aranleon
  • Montesanco
  • Pepe Mendoza - Casa Agricola
  • Thiago Teles
  • Sokol Blosser
  • Ramsay
  • Blue Mountain
  • Ch. des Charmes
  • Paritua
  • Johner Estate
Terroir Tasting
Smagekasser
Lafitte And
Nerobio Trøffel
Pago de Valdecuevas
Le Chocolat by Michaud
Vermouth
Gin
Rom
Cognac
Tequila
Whiskey
Calvados
Snaps
Likør
Drinks Pakker
Le Petit Beret
Gabriel
VAGNBYS
Mad og Vin
Om Cool Wines
Kontakt
Erhverv
BLOG
  • Kontakt
  • Fragt og retur
  • Handelsbetingelser
  • Persondatapolitik
  • Terms of service
  • Refund policy
Indkøbskurv

Køb for 799 kr mere og få gratis fragt!

Din kurv er tom

Køb enkeltflasker til kassepris

FRI FRAGT VED KØB OVER 799,-

Yderligere 5% rabat, ved køb af mere end 24 fl.

Køb enkeltflasker til kassepris

FRI FRAGT VED KØB OVER 799,-

Yderligere 5% rabat, ved køb af mere end 24 fl.

Butik
  • VineVine
    • Mousserende
    • Hvide
    • Orange
    • Rosé
    • Røde
    • Økologiske
    • Biodynamisk
    • Naturvine
    • Dessertvin
    • Hedvin
    • Nyheder
    • Smagekasser
    • Fine Wine
    • Restpartier
    • Frugtvine
  • LandeLande
    • Tyskland
    • Østrig
    • Schweiz
    • Frankrig
    • Italien
    • Spanien
    • Portugal
    • USA
    • Canada
    • Danmark
    • New Zealand
    • Argentina
    • Chile
    • Sydafrika
    • Australien
  • OmråderOmråder
    • Alsace
    • Champagne
    • Chablis
    • Bourgogne
    • Chalonnaise
    • Macon
    • Beaujolais
    • Rhoné
    • Loire
    • Cahors
    • Bordeaux
    • Faugeres
    • Languedoc
    • Aix-en-Provence
    • Rheingau
    • Rheinhessen
    • Mosel
    • Pfalz
    • Franken
    • Baden-Baden
    • Aargau
    • Carnumtum
    • Steiermark
    • Piemonte
    • Alto Adige
    • Friuli
    • Toscana
    • Abruzzo
    • Sicilien
    • Penedes
    • Somontano
    • Rioja
    • Rueda
    • Sierre de Gredos
    • Valencia
    • Alicante
    • Bairrada
    • Oregon
    • Californien
    • Okanagan Valley
    • Ontario
    • Hawkes Bay
    • Gladstone
  • DruerDruer
    • Riesling
    • Sauvignon Blanc
    • Pinot Blanc / Weissburgunder
    • Chardonnay
    • Grüner Veltliner
    • Pinot Gris
    • Silvaner
    • Semillion
    • Müller Thurgau
    • Gelber Muskateller
    • Kerner
    • Welschriesling
    • Muscat
    • Favorita
    • Arneis
    • Macabeo
    • Verdejo
    • Vidal
    • Pecorino
    • Carricante
    • Catarratto
    • Pinot Noir
    • Gamay
    • Grenache
    • Syrah
    • Malbec
    • Blaufrankisch
    • Merlot
    • Cabernet Sauvignon
    • Barbera
    • Nebbiolo
    • Dolcetto d'Alba
    • Sangiovese
    • Tempranillo
    • Monastrell / Mourvedre
    • Montepulciano
    • Nerello Mascalese
    • Nerello Cappuccio
    • Fieldblend
    • Garanoir
    • Dornfelder
    • Zweigelt
    • Früburgunder
    • Vernatsch
    • Lagrein
    • Alfrocheiro
    • Castelão
    • Tinta Barroca
    • Petite Sirah / Durif
    • Bobal
    • Giro
    • Alicante Bouschet
  • ProducenterProducenter
    • Bruno Sorg
    • Vilmart et Cie
    • Domaine des Clos
    • Louis Chenu
    • Domaine Perrin
    • Claudie Jobard
    • Laurent Mouton
    • Rene Michel
    • Domaine Curveux
    • Mont Joly
    • Comte Henry d´Assay
    • Ch. les Croisille
    • Chateau Estanilles
    • Hommes et Terres du Sud
    • Chateau du Seuil
    • Domaine de MUS
    • Lukas Krauss
    • Corvers-Kauter
    • J. Neus
    • Knewitz
    • Weltner
    • Knebel
    • Johner
    • Michael Auer
    • Neumeister
    • Hauksson
    • Gojer-Glögglhof
    • Giacomo Barbero
    • Diego e Damiano Barale
    • Boffa
    • Cesara Bussolo
    • Castino
    • Ronco del Gelso
    • Cinciano
    • Tenuta del Priore
    • Biondi
    • Impuls Cava
    • Obergo
    • Valdecuevas
    • Soto Manrique
    • Lopez de Heredia
    • Aranleon
    • Montesanco
    • Pepe Mendoza - Casa Agricola
    • Thiago Teles
    • Sokol Blosser
    • Ramsay
    • Blue Mountain
    • Ch. des Charmes
    • Paritua
    • Johner Estate
  • Smagekasser
    • Terroir Tasting
    • Smagekasser
  • Delikatesser
    • Lafitte And
    • Nerobio Trøffel
    • Pago de Valdecuevas
    • Le Chocolat by Michaud
  • Spiritus
    • Vermouth
    • Gin
    • Rom
    • Cognac
    • Tequila
    • Whiskey
    • Calvados
    • Snaps
    • Likør
    • Drinks Pakker
  • Alkoholfri
    • Le Petit Beret
  • Glas & Udstyr
    • Gabriel
    • VAGNBYS
  • Om Cool Wines
    • Mad og Vin
    • Om Cool Wines
    • Kontakt
    • Erhverv
  • BLOGBLOG
  • Kurv 0

New Zealand

Langt ude i Stillehavet – 1600 km østsydøst fra Australien ligger dette fantastiske land.

Det er et ungt land både geologisk og vinøst. Søfaren Abel Tasman var først til at opdage det i 1642, uden dog at gå i land. James Cook sejlede i 1769 rundt om de 2 øer der udgør landet, og erklærede det for Britisk. Handelsfolk fra Sydney (Aus) og missionere var de første til at bebo landet ud over de oprindelige maori folk.

Den engelske pastor Samuel Marsden plantede i 1819 på nordøen de første medbragte vinstokke. Det vides ikke om han lavede vin af dem. Første beskrevne vingård var i Waitangi i 1835. Deres vin blev solgt til udstationerede britiske tropper.

Indtil 1980erne har vinindustrien været noget omtumlet. Vinlusen (phylloxera) hærgede sidst i 1800 tallet, lige som i resten af verden. På samme tid begyndte en omfattende eksport og større produktion af de landbrugsprodukter som New Zealand var og er kendt for. Mejeriprodukter & kød kunne nu på frost og køl transporteres til ”styrelandet” England, som pga. udvandring, sygdomme og industrialisering havde mangle på disse vare. Derfor kom der aldrig ret meget fokus på vinfremstillingen. Desuden var de engelske immigranter mere til øl end vin. Forbruget af øl var mere en 8x så stort som vin. Og på det tidspunkt var der mere end 300 bryggerier i landet. En lille opblomstring i vinsalget skete under 2. verdenskrig hvor amerikanske troppe hævede forbruget markant. I 1957 undersøgte en af regeringen udvalgt kommission behovet for en støtte og ikke mindst udvikling af New Zealandsk vinindustri. På det tidspunkt blev der konsumeret 4 fl. Importeret vin, for hver 1 national produceret. Det blev et ”lille” starts skud til at komme i gang. Men men - den mest plantede druesort 10 år efter var en Amerikansk hybrid drue ved navnet ”Isabella (Albany Surprice). Den havde Franskmændene været snedige nok til at forbyde i 1934, omtrent på den tid deres stadig gældende kvalitetsprogram blev født. Så det blev først i 1970erne at kvalitets druer son Sauvignon Blanc, Pinot Noir & Chardonnay rigtig kom i gang. Det skyldes også at England, på det tidspunkt stadig New Zealands vigtigste eksportmarked for landbrugsprodukter kom med i EF (EU) og det begrænsede samhandlen, så der skulle tænkes nyt og kreativt. derefter gik det til gengæld så hurtig at allerede i 1983 blev der overproduceret, og det til trods for en ekstrem høj beskatning af importeret vin. I 1986 beordrede regeringen ¼ af alle stokke rykket op, dog mod betaling.

I hele denne tidsperiode havde de stakkels producenter også døjet med nogle håbløse regler for at komme til at sælge deres vine i deres eget land. Først i 1990 kunne man f. eks købe en fl. Vin i et supermarked, inden da lå salgs monopolet hos hotellerne og senere fik bestemte vinbutikker udstedt salgs licens.

I dag fremstår den New Zealandsk vinindustri som en moderne og dynamisk sektor, som dog ikke spiller den store rolle på kvantiteten, men deres meget høje niveau er en vigtig faktor. Der findes stort set ikke billige eller tarvelige vine derfra. Alt virker til at været produceret med omhu og interesse for kvalitet. Og det er jo ikke det værste startskud for en så ung industri. Om 15 år tror jeg at nogle af verdens bedste vine kommer fra New Zealand. Så har stokkene fået en tilpas alder, winemakerne mere erfaring med terroir, klima og druer. Spændende bliver det i hvert fald at følge og smage. 

Som nævnt i indledningen er NZ et ungt geologisk land. Sydøen skyd op af havet for ca 12 mio år siden & Nordøen blev til efter vulkanudbrud for mellem 1 & 4 mio år siden. Vinområderne i det lange land, ligger mellem 37 & 45 breddegrad med en afstand på ca 1200 km. NZ var indtil 1850erne dækket af skov. Men gennem de næste 100 år blev en af verdens mest markante menneskeskabte landskabs ændringer gennemført. Kæmpe skovarealer blev ryddet og efterladt nøgne med græs. Da landet er meget kuperet, er erosion et problem. Men for vinfolket er der stort set frit spil for at plante hvor som helst.

Jordbunden varierer meget fra område til område. Begrebet ”Terrior” er ikke så udbredt. På NZ er det mere winemakeren man hylder, som skaberen af store vine. Derfor er den lokale interesse slet ikke på niveau med det man ser i Europa, og ej heller Amerika og Australien.

Vulkanske sedimenter, ler, kalk, sand og granit er de primære jordbunds typer, samt grus i kystnære områder

Man skulle tro at et så langstrakt land havde kæmpe variation i de klimatisk forhold – men nej. På nær det allersydligste område Otago, er det maritimt klima med moderat sommer temperatur på omkring 25 grader overalt, kølige nætter og en vinter hvor det sjældent fryser, da havet jo fylder en del mere end landet, og afgiver varme om vinteren. På nord øen giver hyppigt skydække en lavere temperatur en man ellers ville forvente når man kommer tættere på ækvator. Alle områder ligger tæt på havet, og det medvirker også til det stabile uden ekstreme udsving.

20-syrah-stone-paddock-paritua-hawkes-bay
Rødvin

18 SyrahParitua, Hawkes Bay

209 kr 235 kr
20-sauvignon-blanc-stone-paddock-paritua-hawkes-bay
Hvidvin

20 Sauvignon Blanc "Stone Paddock"Paritua, Hawkes Bay

115 kr 139 kr
20-syrah-stone-paddock-paritua-hawkes-bay
Rødvin

20 Syrah "Stone Paddock"Paritua, Hawkes Bay

149 kr 175 kr
19-pinot-noir-wairapara-johner-estate
Rødvin

20 Pinot Noir "Wairapara"Johner Estate

165 kr 189 kr
18-pinot-noir-gladstone-johner-estate
Rødvin

19 Pinot Noir "Gladstone"Johner Estate

215 kr 245 kr
20-sauvignon-blanc-gladstone-johner-estate
Hvidvin

20 Sauvignon Blanc "Gladstone"Johner Estate

165 kr 189 kr
19-chardonnay-paritua-hawkes-bay
Hvidvin

19 ChardonnayParitua, Hawkes Bay

189 kr 219 kr
15-21-12-paritua-hawkes-bay
Rødvin

15 21.12Paritua, Hawkes Bay

525 kr 575 kr
18-red-paritua-hawkes-bay
Rødvin

18 REDParitua, Hawkes Bay

209 kr 235 kr
18-scarlett-stone-paddock-paritua-hawkes-bay
Rødvin

18 Scarlett "Stone Paddock"Paritua, Hawkes Bay

149 kr 175 kr

Information

  • Kontakt
  • Fragt og retur
  • Handelsbetingelser
  • Persondatapolitik
  • Terms of service
  • Refund policy

Kontakt

Fiskergangen 12b
9990 Skagen
Email: salg@coolwines.dk
Telefon: +45 3132 1648
Support-tider: 10:00 – 16:00

Coolwines

Coolwines.dk er en webshop med saftige og sprøde vine fra hele verden til skarpe priser.

Coolwines.dk © 2023
  • Dankort
  • JCB
  • Mastercard
  • Visa