Beliggende i det nordøstlige hjørne af Frankrig, med Vogesere bjergene mod vest og Floden Rhienen og dennes slette mod øst, ligger Alsace i et skønt og smukt smørhul. Området er en meget yndet og populær ferie destination og stop-over, kendt af mange.

Vinmarkerne strækker sig fra den sydlige udkant af Strasbourg til det nordlige af Mulhouse over 100 km langt og knap 10 km bredt. Op af Vogesere bjergene og fladere ud mod Rhiensletten giver det ekstrem varierede jordbunds og klima forhold. Det krydderet med 7 forskellige druesorter og mere end 2000 producenter, resultere i en utrolig variation. Det er primært hvidvin fra Alsace, men også skøn mousserende (Cremant d´Alsace), sarte rødevin og ikke mindste de søde specialiteter Vendanges Tardive & Selection Grain Noble laves.

Riesling, Pinot Gris, Muscat og Gewurztraminer er de 4 ”ælde” druer og de eneste der må benyttes til Grand Cru Vin. Sylvaner, Pinot Blanc & Pinot Noir giver alle fantastiske vine, om end de er mindre kendte og desværre ikke altid får den opmærksomhed de fortjener.

Der blev indført Grand Cru vine i 1975, hvor 52 marker blev ”tildelt” denne status, for disse marker.

Området har vekslet mellem Tysk og Fransk tilhørsforhold gennem verdenskrigene. Og det Tyske præg med at nævne druesorten på vinen, er unikt for Alsace, i forhold til resten af Frankrig. Det er i dag svært at sammenligne Alsace vine, med Tyske vine. De har deres egen stil, og er generelt lidt mere fyldige og aromatiske end de Tyske ditto.

Der er i øjeblikket gang i en endnu større differencering af vinene og stilarterne i Alsace. Så de kommende år vil man se mange økologiske og naturvine. Producenter med endnu mere fokus på hvilke marker og parceller vinene dyrkes på. Et kvalitets og fokus løft er i gang her.