Navnet "Dolcetto" betyder "den lille søde", hvilket forklæder druens egenskaber, for den er hverken lille eller anvendt til søde vine.
Smagsmæssigt har Dolcetto vine typisk noter af mørke frugter som kirsebær, brombær, svesker og blommer, med undertoner af krydderier og urter. Mens de ikke er så tanninrige som vine lavet af Nebbiolo druen, har de stadig en vis fasthed og struktur, der giver dem evnen til at aldre, selvom de ofte nydes bedst unge og friske.

De er perfekte til afslappet indtagelse og kan ledsage mange forskellige typer mad på grund af deres alsidighed.

Selvom Dolcetto modner tidligere end de fleste andre druer, hvilket historisk set gjorde den til en populær druesort for vinbønder, da den gav mulighed for at høste druerne tidligt og minimere risikoen for skader forårsaget af senere efterårsvejr.

I mens Nebbiolo og Barbera druerne løber mest med opmærksomheden i Piemonte, gør Dolcetto druen sit glamourøse indtog i hverdagen i italienernes hjem.