En af Tysklands mere poulærer og vellykkede krydsninger til rødvin. Den er fremavlet i 1956 af August Herold. Oprindeligt blev druen dyrket for at tjene som en blandingsvin, der skulle intensivere farven i lysere rødvine. I dag er druesorten værdsat som sin egen for sine fyldige og komplekse vine med et medium indhold af garvesyre.

Den er en krydsning af Helfensteiner & Heroldrebe.

Vinen af Dornfelder har dyb farve, god syrer og aromatisk frugt. De kan have smagsnoter af kirsebær, brombær, solbær og undertoner af krydderier og chokolade.

Ved gæring og lagring på egetræsfade (især barriques) giver det vine med stor dybde og intensitet.

Siden 1979 er vindyrkningsarealet af dornfelder vokset fra 124 ha til over 2600 ha, hvilket gør dornfelder til den tredje-mest dyrkede blå druesort i Tyskland efter spätburgunder og portugieser. De største beplantninger findes i vinregionerne Pfalz og Rheinhessen. Også Schweiz har taget den til sig.

Druen er  alsidige og kan parres med en bred vifte af retter, herunder grillet kød, svinekød, pasta, pizza og oste.