Rio Negros grundlægger er José Manuel Fuentes, forretningsmand oprindeligt fra Palencia, som besluttede sig at kombinere sin store passion - vin - med sine barndomsoplevelser i Cisneros, en by i Tierra de Campos-regionen

I 1998 blev det første plot på kun 0,6 hektar beplantet med vinstokke. For selvom byens historie og klima- og jordbundsundersøgelserne var meget lovende for vindyrkning, var der meget usikkerhed forbundet hermed. Usædvanlige mange højdemeter (op til 1000moh)  og det fakta, at siden 1960'erne, da gårdens gamle vingård blev rykket op med rode, var den kun blevet brugt til korn- og fåreavl, og der er ingen data om dets vinfremstillingspotentiale. Heldigvis opfyldte dette plot alle de store forventninger og er siden da er arealet vokset til 42 ha i dag. Finca Rio Negro ligger som det eneste vinhus her, i en radius på 60 km.

Tolv år senere, i januar 2010, blev den første "Finca Río Negro 2007" årgang lanceret og opnåede ikke mindre end 92 point i den prestigefyldte Peñín Guide. Siden da er udvalget af vine blevet fuldendt, altid under samme forudsætning; at opnå den bedste vin, som landet kunne producere, med største respekt for dette unikke sted, hvilket afspejles i dets udarbejdelse.

Jordbunden er kendetegnet ved at være meget dårlig ud fra et landbrugsmæssigt synspunkt og tilbyder ekstremt lave udbytter: i overfladen er der en ler-tekstur med grus og med mange småsten og en sur sammensætning og balance. I modsætning hertil ligger den i kalkstenens undergrund, hvilket giver en generel kompleksitet og balance. "rañas" kalder man denne type jordbund, som er et resultat af gletcher aflejringer. 

Klimaet er kontinentalt, hvilket svarer til dets placering i midten af den Spanske halvø, selvom det tempereres af de 1.000 meter i højden er dette område kendt som "Det Spanske Sibirien".

Denne breddegrad og højde resulterer i, at somrene bliver mindre varme, med maksimale temperaturer mindst 5 ° C lavere end dem i de nærliggende plateauområder og med meget køligere nætter. Disse egenskaber manifesteres især i modningssæsonen. I løbet af september og oktober skifter milde dage med kølige nætter, hvilket giver en stærk kontrast mellem nat- og dagtemperaturer, hvilket resulterer i den langsomme og ekstraordinært lange modningsproces.

De 42 hektar vinmark er opdelt i 32 hektar røde druer og 10 hektar hvide druer. Blandt de røde sorter er Tempranillo fremtrædende og er den vigtigste traditionelle sort i Guadalajara, der fylder ca. 55%. Derudover dyrkes også Syrah (25%), Cabernet Sauvignon (15%) og Merlot (5%). De hvide sorter er 100% Gewürztraminer.

Vinmarken er opdelt i i alt 30 parceller afhængigt af sort, hældning, jordtype, orientering osv., som alle modtager specifik overvågning og forvaltning. Det arbejde, der udføres, er respektfuldt over for vinstokken og også miljøet, såsom at pløje passende mellem vinstokkene for at undgå herbicider sammen med gødskning af vingården, der udelukkende er baseret på organiske materiale fra får