En af de mest plantede og udbredte druer i verden.

Den har sin oprindelse i Rhoné dalen i Frankrig, hvor den i det nordlige Rhoné står alene, og giver elegante, intense vine med præg af blåbær, oliven og hvid peber.  I det sydlige Rhoné bruges Syrah primært i blandinger med oftest Grenache & Mouvedre. Her bliver det mere fyldige vine, med blomme, tobak, grøn peber & chokolade præg.

I tempererede klimaer som det nordlige Rhone bliver Syrah noget anderledes kølig i stilen end Shiraz fra eksempelvis australske Barossa Valley eller McLaren Valley. De tempererede områder leverer mellem fyldige til fyldige vine, ofte med en snert af sort peber, brombær og måske mynte, mens de varme områder er ideelle, hvis du vil have en fuldfed vin med bløde tanniner, mørke bær, kaffe, chokolade, lakrids og jordbund

Rundt om i verden står benyttes syrah som i Rhoné. I køligere områder står den alene og i varmere områder oftest i blandinger, med samme smagsprofiler som ovenstående.

Den dyrkes lige fra Østrig og Tyskland til Sydafrika, Chile, Australien og USA til Spanien, Portugal og Italien og selvfølgelig i Sydfrankrig.