Historien om Domaine Vendome

Siden mit første besøg i det Nordlige af Rhoné dalen tilbage i 1998, har jeg været mere eller mindre forelsket i vinene derfra.

Den rige og eksotiske hvidvin på Viognier druen. De ekstremt madvenlige hvide på rousanne druen, med en kant og karakter der stikker af fra normerne man ser i Chardonnay og andre gode hvidvine. Og ikke mindst det kølige udtryk i de røde syrah vine herfra.

Problemet var bare, at jeg kom tilbage for sjældent til at finde en god leverandør derfra. Og de bedste var optaget i Danmark, eksportere slet ikke, eller havde simpelthen ikke mængder nok til at sælge til nye kunder.  

Så glæden var stor, da jeg i februar 2022, ved en fuldstændig tilfældig på ”Wine Paris” messen smagte Domaine Vendome fra Crozes-Hermitage, Nord Rhoné.

Rhoné udstillerede havde en fælles smagestand, hvor alle deltager hver havde en vin med, som man i fred og kunne smage på.

10 min mellem 2 møder blev til en speed smagning af hvid Rhoné. Her slog den hvide Crozes fra Vendome, fuldstændig benene væk under mig, fantom glas vin.

Udsætte næste møde og hen for at finde Vendomes stand. Fruen i huset Celiné fortalte herom. Den smagte 2020 var første! Årgang dette helt nye projekt havde lavet. Deres røde blev smagt også. Ligeså stor positiv overraskelse.

Vendome laver simpelthen vin, som jeg selv ville have lavet det – og som jeg elsker nord Rhoné allermest. Frisk, sprødt, elegant. God fylde, saftigt og med (de røde) noter af oliven, modnet kød og urter.

Der blev omgående bestilt en palle. Det viste sig at være en god ide, for få dage efter, kom magasinet ”Decanter” med en Adward til den hvide Crozes-Hermitages.

Nu sælger Vendome stort set alt vin når det er frigivet. Vi og lille Danmark har en årlig allokation på ca 900 fl. Lidt flere fra 2022, da det år har givet normal høstmængde.

Vi drikker også selv af denne allokation, da vi virkelig er vilde med disse vine – men skynd dig at købe ind. Det er fremragende vine.

Du kan se og købe vinene her og selvfølgeligt lade dig inspirere til andre spændende vine lige her.

 

Skriv en kommentar